Den tyrkiske opposition kunne ikke enes om at opstille Abdullah Gül, som en fælles kandidat, er grunden til, at Abdullah Gül ikke stiller op til præsidentvalget til juni.

Det sagde Gül i et pressemøde foran sit kontor i Istanbul, der ellers var rygtet som modkandidat til Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan.

Gül fortalte til den talstærk fremmødte tyrkiske presse, at efter han blev foreslået som præsidentkandidat af Saadet Partiets (Partiet Lykke) leder Temel Karamollaoglu, verserede rygterne uden for hans kontrol.

Gül understregede, at det ikke var hans eget ønske at blive præsidentkandidat, men det var et ønske fra hans omverden, samt folk der stolede på hans erfaring og viden.

Selvom der også var en forventning fra en bred del fra samfundet, der ønskede ham som præsidentkandidat, sagde Gül:

“Jeg svarede til dem, at hvis der var en samlet opposition omkring mig som én kandidat, så ville jeg gøre hvad der er for mit sammen med mine venner. Men, det er ikke aktuelt nu, da der ikke er en samlet opposition omkring mig.”

İYİ Parti er imod en fælles kandidat

Dermed henviser Abdullah Gül til İYİ Partiets (Det Gode Parti) leder Merel Aksener, der ikke accepterede en fælles præsidentkandidat for en samlet opposition.

Hun understregede, at hun selv er præsidentkandidat og vil ikke være i en blok sammen med et parti der støtter terror. Hun henviser til HDP der støttes af terrornetværket PKK.

CHP (Det Rebuplikanske Folkeparti) samt Saadet og HDP var ellers klar til at støtte Abdullah Gül, som en fælles kandidat til præsidentvalget i juni for hele oppositionspartierne.

Nu er oppositionens plan at danne valgforbund blandt partierne, så alle partier kommer over spærregrænsen på 10 pct. Oppositionen vil på den måde prøve at få flest mulige parlamentsmedlemmer så Erdogan ikke har magten i parlamentet.

To runder

Præsidentvalget vil blive afholdt d. 24. juni sammen med parlamentsvalget. Såfremt der ikke er en kandidat der får 51 pct. af stemmerne, skal de tyrkiske vælgere til stemmeurnerne igen d. 8. juli. Her er det så den kandidat der får flest stemmer, bliver Tyrkiets næste præsident.

Gül og Erdogan har samme fortid

Abdullah Gül og Recep Tayyip Erdogan har været sammen i politik i lang periode.

De har været sammen i Refah Partisi (Velfærdspartiet) og Fazilet Partisi (Dydens Parti).

Efter de to Milli Görüs partier blev forbudt, har de forladt deres leder Necmettin Erbakan, for at danne AKP.

Ved dannelsen af AKP blev Gül partiets premierminister kandidat indtil Erdogan afsonede sin dom og kom ind i parlamentet ved et supplerende valg. Efter Erdogans ankomst til parliamentet blev Gül udenrigsminister i perioden 2003 til 2007. Gül blev Tyrkiets 11. præsident i 2007 og forlod embedet efter hans periode afsluttede i 2014. Siden har han ikke været aktiv i politik.